Facebook de slag om Engelen
       
 • Plattegrond
 • Festival locaties
 • Festival Dienstenposten
 • Praktische Wetenswaardigheden Historisch Festival
 • Bereikbaarheid en OV
historisch festival Engelen

historisch festival Engelen

Festivallocatie 1: HET SLAGVELD
Waar? Grote groenstrook aan De Haverlij, tussen de twee rotondes, aan dorpszijde
Het eerste en meest ‘denderende’ festivalgebied is zonder twijfel Het Slagveld, waar u twee keer per dag getuige kunt zijn van grootse veldslagen. En niet alleen ooggetuige, want hier ruikt u de kruitdampen, voelt u de kanonslagen, hoort u het wapengekletter van de gevechtstroepen en proeft u de meest rauwe kant van Engelens bewogen historie. Spektakel gegarandeerd dus, mede dankzij meer dan 1.000 re-enactors (‘naspelers’) uit heel Europa.

Festivallocatie 2: DE MIDDELEEUWEN
Waar? Grote veld aan De Bellaard tussen de kastelen Holterveste en Leliënhuyze
Het tweede festivalgebied is er één dat ook zeker tot de verbeelding zal spreken van uw kinderen. Hier brengt de tijdmachine u namelijk naar De Middeleeuwen met al zijn theatrale kanten. In het verdiepte gedeelte kunt u genieten van doorlopende demonstraties, steekspelen en gevechten uit die tijd - opgevoerd door re-enactors uit heel Europa - en spannende doe-activiteiten (de kiddy-battle!) voor uw eigen kleine ridders en prinsesjes. Daarnaast, op het iets hoger gelegen gedeelte tussen de hagen, een demonstratieveld voor handboogschieten, waar u en uw kinderen zelf de boog ter hand mogen nemen!

Festivallocatie 3: HET DORP
Waar? Gezellig slingerend langs het traject Leunweg, Kraanvogellaan, Dorpsstraat, De Kerkhof, ‘Plein Engelenburcht’, Engeler Schans, Hoenderland en Sportpark.
In Het Dorp vindt u vooral de oude-ambachtenmarkt. Dit is het festivalgedeelte waar u urenlang kunt rondslenteren langs oude ambachten, ambachtelijke streekproducten, historische voorwerpen en diverse kampementen. Terwijl u luistert en kijkt naar oude muziek of volop geniet van historisch (improvisatie)straattheater. Bovendien kunt u aan de EngelerSchans ook nog even gaan kijken bij het weiland waar de paarden worden verzorgd die tijdens de veldslagen worden ingezet.

Kinderplein: een festival op zich
Het Kinderplein zou eigenlijk Historisch Kinderfestival Engelen moeten heten. Een feest op zich, rond het parkje aan De Vlacie. En het is bijna ondoenlijk om álle activiteiten op te sommen. Laat uw kind het daarom maar lekker zelf ontdekken: schminken, poppentheater van De Vliegende Koffer, een springkussen, een verhalenverteller, De Baroen - die van uw kinderen échte piekeniers of musketiers-voor-een-dag maakt, een zwaardenmaker en nog veel meer!


Verzamelt u alhier rondom den Terp, gij jongh ende oudt, voor drancken, speyzen ende veelzeydigh vermaeck!

 

historisch festival Engelen

Dienstenpost 1: grote feesttent aan fietspad de Lepelaar
Aan de rand van het slagveld vindt u Dienstenpost 1 met de volgende faciliteiten:

 • horecapunt ‘De Kruytkaemer’
 • informatiebalie / verkoop van festivalmunten à € 2,50
 • toiletten - ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking
 • EHBO-post

Dienstenpost 2: aan de rand van het speelveld aan de Bellaard, naast het grote kampement
Aan de rand van het speelveld vindt u Dienstenpost 2 met de volgende faciliteiten:

 • horecapunt ‘In Den Bourgondischen Engel’
 • informatiebalie / verkoop van festivalmunten à € 2,50
 • toiletten
 • EHBO-post

Dienstenpost 3: aan de entree van Golfclub De Haverleij
Voor de deur van Golfclub De Haverleij vindt u Dienstenpost 3 met de volgende faciliteiten:

 • horecapunt ‘Den Ouden Golfbaron’
 • informatiebalie / verkoop van festivalmunten à € 2,50
 • toiletten - ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking

Dienstenpost 4: Plein Engelenburcht
Op het plein voor De Engelenburcht vindt u Dienstenpost 4 met de volgende faciliteiten:

 • horecapunt ‘In den Feestlycken Dorpshaerd’
 • informatiebalie / verkoop van festivalmunten à € 2,50
 • toiletten - ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking
 • EHBO-post

Waer ridders streyden en edelen schreyden ervaert gy
zeeker onvergeetlycke tyden!

Praktische wetenswaardigheden Historisch Festival Engelen

 • Festivaltijden: Zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur / zondag van 09.45 tot 17.00 uur
 • Toegangsprijzen: Het festival is gratis.
 • Bestemmingsverkeer: Woont u binnen het festivalterrein (zie plattegrond)? Houdt u er dan alstublieft rekening mee dat het dorp gedurende het festival autoluw is. Nodigt u gasten uit die met de auto komen? Verkeersregelaars tonen u en uw gasten graag waar u uw auto’s kunt parkeren.
 • Bezoekers: Bezoekers aan het festival die met de auto komen, worden vanaf de A59 / afslag 46 naar een ‘Transferium + Shuttle-terrein’ geleid. Parkeertarief: € 5,00 per auto, uitgaande van maximaal 4 personen. Dit bedrag is inclusief vervoer naar en van het evenemententerrein. (Voor eventuele extra passagiers betaalt men aanvullend € 1,25 voor het shuttlevervoer.)
  Vanaf 09.00 vertrekken bussen vanaf het parkeerterrein naar het festivalterrein.
  Komt u met het openbaar vervoer,dan kunt u vanaf 10.00 uur opstappen op onze shuttlebus aan de westzijde van het station. U betaald €1,25 per persoon voor een retour naar ons festivalterrein.
  Tussen 10.00 en 12.00 uur rijdt de bus 1 x per uur. Na 12.00 tot 18.00 rijdt de bus 2 x per uur.
 • Vervoer: Het festival zelf beleeft u het optimaal te voet. Bezoekers ‘van buitenaf’ adviseren wij om per fiets of OV naar het festivalterrein te komen:
  • Er zijn voldoende ‘parkeerplekken’ voor fietsen.
  • Vanaf station ’s-Hertogenbosch Centraal rijdt er een festivalshuttle. Zie  hierboven bij Bezoekers
 • Betaling: op het héle festivalterrein zijn ‘drancken & speyzen’  uitsluitend te betalen met speciale ‘Engelen 1200 munten’ à € 2,50. U kunt deze bij de vier servicepunten zowel ‘cash’ als met pin aankopen.

Helpt u mee de sfeer te verhogen?
Ook als bewoner van Engelen of Bokhoven of bezoeker van het festival kunt u éxtra sfeer en beleving toevoegen aan het Historisch Festival Engelen. Voor uzelf én voor alle andere bezoekers! Zo zouden we het geweldig vinden als u, als bewoner binnen het fetivalterrein, uw auto tijdens de festivaluren even uit het zicht plaatst. Of dat u actief méédoet en het festival bezoekt in historische kleding, klederdracht, oude-stijlcreaties of een Middeleeuwse haardracht! De creativiteit is geheel aan u. En uiteraard hopen we dat u familie, vrienden en kennissen uitnodigt. U kent immers het eeuwenoude gezegde: “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”
Meer informatie of deelnemen?
Hebt u nog vragen, of wilt u deelnemen aan het Historisch Festival Engelen als vrijwilliger, ‘re-enactor’, ‘brenger van vermaeck’, of als verkoper van historische of ambachtelijke streekproducten? Meldt u zich dan aan via onze internetsite: www.HistorischFestivalEngelen.nl of stuur een mail naar slagomengelen@engelen1200.nl - u kunt ons ook volgen op Facebook: /historischfestivalengelen. U blijft dan op de hoogte van álle laatste festivalweetjes en -ontwikkelingen! Dan rest ons voor nu niets anders dan een welgemeend:

Gegroet, gij waerde dorpsgenooten! Hoopelyk tot den twaalfden ende dertienden dag van den maand september!

Bereikbaarheid Historisch Festival Engelen vanaf Station ‘s-Hertogenbosch.

Komt u met het openbaar vervoer,dan kunt u vanaf 10.00 uur opstappen op onze shuttlebus aan de westzijde van het station. (Paleiskwartier aan de Magistratenlaan) U betaald €1,25 per persoon voor een retour naar ons festivalterrein.
Tussen 10.00 en 12.00 uur rijdt de bus 1 x per uur naar Engelen. Na 12.00 tot 18.00 rijdt de bus 2 x per uur naar Engelen.Veel Plezier in Engelen!


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015 © ENGELEN1200 | De slag om Engelen | deze website is mogelijk gemaakt door Vincent van Veen Muziekatelier